Exterior Facade of the Suzuki House by Bolles + Wilson in Tokyo

© Ryuji Miyamoto

The house the Australian architecture duo Bolles + Wilson designed and built between 1990 and 1993 for Mr. Suzuki in Tokyo is a playful unicum, yet a perfectly contextualized fragment in the Japanese city.

Suzuki House by Bolles + Wilson’s Technical Information

A house as a large family room suspended in the city.
A house with a child’s room suspended within.
A house with two legs and a usable roof.
A house glanced by a passing Ninja.
(Impressed Shadow Facade)

– Bolles + Wilson’s

Suzuki House Photographs
Bolles + Wilson’s Suzuki House (Tokyo, 1990-93)

© Ryuji Miyamoto

Bolles + Wilson’s Suzuki House (Tokyo, 1990-93)

© Ryuji Miyamoto

Bolles + Wilson’s Suzuki House (Tokyo, 1990-93)

© Ryuji Miyamoto

Bolles + Wilson’s Suzuki House (Tokyo, 1990-93)

© Bolles + Wilson Architects

Bolles + Wilson’s Suzuki House (Tokyo, 1990-93)

© Bolles + Wilson Architects

Text by the Architects

An asymmetrical concrete construction at the corner of a plot, the house is a classic expression of the architects’ humor, who imagined it as being “glanced by a passing ninja.”

Small-scale protuberances, irregular windows, and a gantry crane for the delivery of furniture punctuate the façade, and a big black blob surrounds the main window (a ninja sign for the authors, the eye patch of a giant panda, in the adolescent mind of the original client’s daughter).

A suspended concrete box was expressly created for the child over the kitchen, an interpretation of the theme of the “house within the house. “

Suzuki House by Bolles + Wilson’s  Plans
Bolles + Wilson’s Suzuki House (Tokyo, 1990-93)

© Bolles + Wilson Architects

Bolles + Wilson’s Suzuki House (Tokyo, 1990-93)

© Bolles + Wilson Architects

Suzuki House by Bolles + Wilson Gallery
About Bolles + Wilson

Bolles+Wilson is an architecture firm established by Julia Bolles and Peter Wilson, both Architectural Association (A.A.) graduates. Set in London, the firm moved to Münster after winning the Münster City Library design competition. Other significant works include the Luxor Theatre in Rotterdam (2001) and the Helmond City Library (2010).

PETER WILSON was born in Melbourne in 1950. He studied at the University of Melbourne (1968-1970) and the Architectural Association in Lomfl (1972-1974).

JULIA BOLLES WILSON was born in 1948 in Münster and studied at the University of Karlsruhe (1968-1976) and the A.A. in London (1978-19M while Wilson was Unit Master (1978-1988).

Full Bio of Bolles + WilsonWorks from Bolles + Wilson

Cite this article: "Suzuki House / Bolles + Wilson" in ArchEyes, February 2, 2019, https://archeyes.com/suzuki-house-bolles-wilson/.