KENGO KUMA & ASSOCIATES / Great (Bamboo) Wall

©  Satoshi Asakawa | The Bamboo House Patio

In China, Japanese architect Kengo Kuma was chosen among ten Asian architects to design ten residences each, creating a hundred houses altogether in a forest adjacent to the Great Wall of China: an environmentally mutual commune.

Bamboo House Commune Technical Information

There are several reasons we chose bamboo as the principal material. First of all, we thought charm in the material’s weakness. The Great Wall built with solid stone and brick had been a device to sever the world of civilization and savage, while the bamboo filter would on the other hand allow light and wind to pass through. Also, the bamboo filter could work as a connection between the worlds. Historically been brought to Japan from China, the bamboo is a symbol of cultural interchange between those two countries.

– Kengo Kuma Architects

The Commune Bamboo House Photographs
KENGO KUMA & ASSOCIATES / Great (Bamboo) Wall

©  Satoshi Asakawa | Bamboo House Exterior

KENGO KUMA & ASSOCIATES / Great (Bamboo) Wall

©  Satoshi Asakawa | Bamboo House Entrance

KENGO KUMA & ASSOCIATES / Great (Bamboo) Wall

©  Satoshi Asakawa | Bamboo House Details

KENGO KUMA & ASSOCIATES / Great (Bamboo) Wall

©  Satoshi Asakawa

KENGO KUMA & ASSOCIATES / Great (Bamboo) Wall

©  Satoshi Asakawa

Text by Kengo Kuma Architects

Our basic notion of this project was to leave the original geographical features intact and to utilize the locally produced materials as much as possible. The idea of leaving the land intact is a common consent with the planning ideology of the Great Wall.

All the 20th-century houses in the suburbs had been built on flat land. Planning and locating architectural objects like that seems to be a conventional way. We felt, however, such a method not to be suitable for the beautiful land of China with an intricate undulation. For our concept, it was hence the best solution to build a wall without interfering with the original geographical feature, but instead enhancing it.

Therefore, the plan was to design the wall as a filter formed with bamboo. There are several reasons we chose bamboo as the primary material. First of all, we thought of the charm in the material’s weakness. The Great Wall built with solid stone and brick had been a device to sever the world of civilization and savage while the bamboo filter would, on the other hand, allow light and wind to pass through.

Also, the bamboo filter could work as a connection between the worlds. Historically been brought to Japan from China, the bamboo is a symbol of cultural interchange between those two countries. We intended this building to be a similar symbol of Cultural interchange.

– Kengo Kuma & Associates

More Works from Kengo Kuma

Cite this article: "Bamboo House Commune by the Great Wall / Kengo Kuma & Associates" in ArchEyes, January 28, 2019, https://archeyes.com/commune-great-bamboo-wall-kengo-kuma-associates/.