Exterior View of Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Smithson Family Archive

In 1959 architects Alison and Peter Smithson purchased part of the old Upper Lawn Farm and constructed the Upper Lawn Solar Pavilion Folly. Originally intended as a summer house, the building became a second home, used as a retreat until the Smithsons sold it in 1982. The building allowed the architects to research alternatives to suburban houses combining existing structures with contemporary prefabricated materials.

Upper Lawn Pavilion Technical Information

Upper Lawn was located on what was originally William Beckford’s land, at a time when it could be seen as sheer folly to spend all we had on building something for ourselves: but the act was one of deliberate commitment: the siting was deliberate, for Beckford had built England’s greatest Folly.1

– Alison Smithson, 1986

Upper Lawn Pavilion Photographs
Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Seier+Seier

old and new  - Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Seier+Seier

Glass Partitions - Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Seier+Seier

Glass Facade - Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Seier+Seier

Interior of the House - Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Smithson Family Archive

Interior Chimeney -  Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Smithson Family Archive

Construction photograph of Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Smithson Family Archive

Text by the Architects

Between 1959 and 1962, the architects designed and built the low-cost pavilion on their property’s large walled yard. According to the original concept, the Upper Lawn Pavilion intended to be no more than a primitive hut with minimal comfort where the couple could escape from their daily lives and enjoy outdoor activities.

The existing cottage was pulled down and replaced with a new and modest pavilion, answering their needs for a weekend home. Of the original front façade, only one of the old chimneys was left intact to function as the center of the new pavilion.

The earliest sketch by Alison Smithson for Upper Lawn dates from 1958, showing that the ideas were formed before the purchase of the property. The construction intended to act as both a home and a testing site for methods and materials that the Smithsons felt would not yet be accepted in London, such as pitch-fiber drain pipes or polyester water tanks.

It was also to test the performance of materials such as high purity aluminum sheets which, if successful, they would then begin to use in work for clients. They sought to create a ‘climate house’ through the construction materials used and testing what solar gain could be achieved in a building with glazed south, east, and west walls.

The new pavilion was conceived as a simple box on top of the existing garden wall. It contains an empty and open living space, providing a fabulous, panoramic view of the surrounding land.

The areas facing the yard are fully glazed, and the ground floor can be fully opened to the exterior space through large sliding doors. The elevation on the street side combines the existing stone wall with the contemporary materials of the new construction.

The pavilion’s hybrid construction fits with the interventions made. The structure of the box on the wall consists of a wooden frame clad with zinc. On all sides, its posts function as casing for fitted windowpanes. The frame’s wooden beams are put in the existing outer wall and supported on the inside by a concrete beam poured in-situ and anchored in the existing chimney wall, and, on both ends, by square columns placed at a 45-degree angle. This construction results in non-supporting ground-level façades, allowing for the teak sliding doors along the entire length of the garden façade.

The Smithsons sold the pavilion in 1982 but continued to consider it an essential chapter in their research and production. In 2002 the pavilion was renovated by architects Sergison Bates.

Upper Lawn Pavilion Plans
Floor Plan - Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

Floor Plan | © Alison & Peter Smithson

Second Level | © Alison & Peter Smithson

Section | © Alison & Peter Smithson

Elevation - Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson

© Alison & Peter Smithson

Upper Lawn Pavilion Image Gallery
About Alison and Peter Smithson

Alison and Peter Smithson were members of a group of young architects in postwar Europe who reacted against the ideas and methods of the older generation leading the process of rebuilding after the war. This group emerged out of CIAM (Congrès Internationaux d’Architecture Moderne) in the early 1950s to form Team 10 and were searching for closer communication between form and social needs in architecture and urban design2.

For Alison and Peter Smithson, this corresponded to ideas they had been exploring since 1949 through their design for Hunstanton School in Norfolk; ideas of form, materials, and construction that became known as New Brutalism.

The Smithsons further developed their ideas from the 1950s into the 1960s through designs such as the proposals for the Golden Lane housing estate (1952), the Economist Building (1959–64), and the Robin Hood Gardens housing estate (1966–71).

Alongside their constructed buildings and unexecuted competition designs, the Smithsons’ theories were developed and disseminated through their extensive output of publications and teaching.

Their writings ensured that their influence would spread beyond built works and established the Smithsons as two of the most influential European architects of the second half of the twentieth century.
Works from Alison and Peter Smithson 

  1. Alison Smithson, “In the Time of the Presentation of Upper Lawn Book: Barcelona,” unpublished lecture, December 1986, Smithson Family Collection
  2. See Max Risselada and Dirk van den Heuvel (eds), Team 10 1953–1981: In Search of A Utopia of the Present (Rotterdam: NAI Publishers, 2005).
Cite this article: "Upper Lawn Solar Pavilion Folly / Alison & Peter Smithson" in ArchEyes, March 8, 2021, https://archeyes.com/upper-lawn-solar-pavilion-folly-alison-peter-smithson/.