The Truffle house / Ensamble Estudio

© Roland Halbe

Completed in 2010 by Spanish architecture firm Ensamble Estudio, The Truffle House camouflages by emulating mineral formation processes in its structure and integrating with the natural environment.

Truffle House Technical Information

To build it, we made a hole in the ground, piling up on its perimeter the topsoil removed, and we obtained a retaining dike without mechanical consistency. Then, we materialized the air building a volume with hay bales and flooded the space between the earth and the built air to solidify it.

– Antón García-Abril

Truffle House Photographs
The Truffle house / Ensamble Estudio

© Roland Halbe

The Truffle house / Ensamble Estudio

© Roland Halbe

The Truffle house / Ensamble Estudio

© Roland Halbe

The Truffle house / Ensamble Estudio

© Roland Halbe

The Truffle house / Ensamble Estudio

© Roland Halbe

Text by the Architects

The Truffle is a piece of nature built with earth, full of air. A space within a stone that sits on the ground and blends with the territory. It camouflages by emulating mineral formation processes in its structure and integrates with the natural environment, complying with its laws.

We made a hole in the ground to build it, piling up on its perimeter the topsoil removed, and we obtained a retaining dike without mechanical consistency. Then, we materialized the air, building a volume with hay bales, and flooded the space between the earth and the built air to solidify it.

The poured mass concrete wrapped the air and protected itself with the ground. Time passed, and we removed the earth, discovering an amorphous mass. The earth and the concrete exchanged their properties. The land provided the concrete with its texture and color, form and essence, and concrete gave the earth its strength and internal structure. But what we had created was not yet architecture. We had fabricated a stone.

We made a few cuts using quarry machinery to explore its core. We discovered its mass inside built with hay, now compressed by the hydrostatic pressure exerted by concrete on the flimsy vegetable structure.

To empty the interior, the calf Paulina arrived and enjoyed the 50 m3 of the nicest food, from which she nourished for a year until she left her habitat, already as an adult, and weighing 300 kilograms. She had eaten the interior volume, and space appeared for the first time, restoring the truffle’s architectural condition after having been a shelter for the animal and the vegetable mass for a long time.

Truffle house Plans
Floor Plan - The Truffle house / Ensamble Estudio

Floor Plan

The Truffle house / Ensamble Estudio

Design Process

Construction Process - The Truffle house / Ensamble Estudio

Construction Process

Truffle house gallery
Cite this article: "Truffle House / Ensamble Estudio" in ArchEyes, February 22, 2016, https://archeyes.com/truffle-house-ensamble-estudio/.