Bernardo Bader Chapel Exterior Image

© Adolf Bereuter

Bernardo Bader Architects transformed in 2016 the 200 year old Salgenreute Chapel in Krumbach, Austria into a minimalist sanctuary. Renovation work was required but was not possible for structural reasons. For the architects recreating the chapel in its old guise was not an option either. A new and different place of worship was to come about to bring the people of the community of Krumbach together.

Salgenreute Chapel Technical Information

The sun is going to change the wooden facade – it will turn darker, black in the south, silver-grey in the north, just like the old farmhouses from the area

Bernardo Bader Architekten 

Salgenreute Chapel Photographs

Bernardo Bader Chapel landscape

© Adolf Bereuter

Salgenreute Chapel by Bernardo Barder Architects Exterior Facade

© Adolf Bereuter

© Adolf Bereuter

© Adolf Bereuter

© Adolf Bereuter

Wood interior of the Salgenreute Chapel by Bernardo Barder Architects

© Adolf Bereuter 

Article by Bernardo Bader Architects

The Salgenreute Chapel is located on an alpine conglomerate near Krumbach. The old chapel could no longer be restored, though it was not the aim to completely redo the existing structure. The chapel is a free-standing building displaying expressive architecture. It was the result of a creative process of planning and construction, characterized by an outstanding collaboration. In a concerted effort of several years of jointly planning and building, an exemplary project created by the inhabitants and craftsmen emerged. Only when more than a hundred people see their work time and organizational skills as quality and added value of “doing”, can this bring about the opportunity to realize such a project and help fund it.

The chapel is built of wood and stone. The sunlight will turn it dark over time, black on the south-side and silver-gray on the north side, much like old farmhouses. The basic shape harks back to the existing 200-year-old chapel and includes a main aisle as well as an apse. The shape of the space is new – a steep rising spatial fold made out of wood, cantilevered above the ground. It generates appeal without the traditional tower top via its significance and symbolic value to the place and the overall theme.

The foundation of limestone from Alberschwende was placed as a dry-stone wall, while the walls and ceilings above feature hand-sawn larch shingles to protect against the elements. The recessed entrance creates a protective porch. The wrought brass door leads into the building interior, which is characterized by both an air of solemnness and striking simplicity. Twelve frames, which prevent the folded cross-laminated timber structure from bending out of shape, accentuate the height variations. The wall paneling, floors and simple pews are of untreated fir.

The sidelight – entering through the apse glazing – makes the white stained, rough-sawn wood paneling in the altar area appear like a white textile covering. The statue of the mother God, which originates from the existing building, is not centrally arranged like in traditional concept, but is on the side. This leaves an unobstructed view straight ahead through the apse and draws the eyes out onto the natural landscape. Whoever enters the chapel leaves solid ground and proceeds on a reflective journey.

Salgenreute Chapel Plans

Floor Plan of Salgenreute Chapel by Bernardo Barder Architects

© Bernardo Barder Architects

Longitudinal Section Plan of Chapel in Austria

© Bernardo Barder Architects

Salgenreute Chapel Gallery

[cite]