Glass Cube in Frank Gehry House in Santa Monica

© ArchEyes

In 1978 Frank Gehry built his first Santa Monica House after surveying a gambrel-roofed Dutch Colonial bungalow. Before the acquisition, he made a list of the property’s pros and cons. Among the positives: the green asphalt shingle roof, the pink asbestos shingles, the plywood walls in the den, the corner lot location, the row of tall Lebanon cedars along the property’s north line, and a giant euphorbia cactus in the backyard. He noted only one downside: “The block is filling up with apartments.”

Frank Gehry House Technical Information

I loved the idea of leaving the house intact… I came up with the idea of building the new house around it. We were told there were ghosts in the house… I decided they were ghosts of Cubism. The windows… I wanted to make them look like they were crawling out of this thing. At night, because this glass is tipped it mirrors the light in… So when you’re sitting at this table you see all these cars going by, you see the moon in the wrong place… the moon is over there but it reflects here… and you think it’s up there and you don’t know where the hell you are…

– Frank Gehry

Frank Gehry’s House in Santa Monica Photographs
Photograph from 1980

Gehry’s Residence Model | Credit: Frank Gehry

Exterior View of the residence

Photograph of the house from the 1980s

Exterior View of the facade of the house

2020 Photograph | © ArchEyes

Facade View

© ArchEyes

Corner View

© ArchEyes

Openings of the Gehry House Residence in Santa Monica

House Frames

Kitchen of Gehry House Residence in Santa Monica

Interior of the House

Bedroom

Interior of the House

In 1977, Frank and Berta Gehry bought a pink bungalow that was originally built in 1920. Gehry wanted to explore with the materials he was already using — metal, plywood, chain link fencing, and wood framing. In 1978, he chose to wrap the outside of the house with a new exterior while still leaving the old exterior visible. He hardly touched the rear and south facades, and to the other sides of the house, he wedged in tilted glass cubes.

Though it was renovated more than ten years after Gehry opened his architecture firm, the residence was the architect’s first work to attract widespread attention. As his home, it was also his first project for which he did not have a client to please, which gave him the freedom to explore ideas about different materials and to take significant risks. At this point in his career, Frank Gehry couldn’t afford to build his dream house, so the project began with a modest two-story bungalow in Santa Monica that had been found and purchased by his wife at an affordable price. Though he decided to leave the house itself intact, Gehry also wanted to do something with it, something that would put his mark on it before moving in.

I became fascinated with creating a shell around it [that would] define the house by only showing parts of the old house in an edited fashion…. I began to engage the house in a dialogue by cutting away from it, exposing some parts and covering up others.

– Frank Gehry

Gehry wrapped the house in layers of unfinished, frugal materials, including corrugated metal and chain-link, which reflected his relatively limited means at the time. This also allowed him to tap into a fascination with everyday materials that had begun when he was a child spending time in his grandparents’ hardware store. Both corrugated metal and chain-link were considered ugly industrial fixtures in the L.A. landscape, and, inspired by contemporary sculpture, Gehry embraced the challenge of proving that art could be made out of anything, even chain-link.

The interior went through a considerable amount of changes on both if its two levels. In some places, it was stripped to reveal the framing, exposing the joists and wood studs. It was repaired according to the addition, showing both old and new elements. This is especially evident when walking through the rooms of the house and passing by both new doors placed by Gehry and older ones originally in the house. To open the interior space, he poked glass structures through the exterior of the original house, as seen in the accompanying drawing. As a result, a large glass cube appeared lodged between the old and new fabric of the house, flooding the kitchen with light and framing views of the sky and trees above. Such intruding fragments evoked the disorienting angles of Cubism.

The entrance is barely discernible amidst the jutting angles of the exterior, which Gehry created from wood, glass, aluminum, and chain-link fencing. The apex of the old house peeks out from within this mix of materials, giving the impression that the house is consistently under construction.

When talking about the house’s design, Gehry also references the sense of movement in Dada artist Marcel Duchamp’s Nude Descending a Staircase and the unfinished quality of Abstract Expressionist artist Jackson Pollock’s paintings, which Gehry says look as though the paint was just applied. The resulting modest and casual appearance makes the house appear “thrown together,” an effect that required a great deal of work and planning to realize.

Architectural historians and critics described the project as a house trapped within a foreign body or dressed up. To some, it seemed transitional, perpetually incomplete, with the means of construction and process exposed for all to see. The interior spaces were opened up, and the plaster was stripped away from the walls to reveal the wooden frame beneath, which gave the interior a jarring sense of process and movement, what Gehry calls a “sketch quality.”

The spaces between the exterior of the old house and the interior of the new structures enclosing it created spaces between the two that were both outside (of the original house) and inside (of the new one) and looking into the windows of the old house from those spaces resulted in a surreal effect. Skylights and glass floors allowed light from above to filter down into the lower level of the house, filling it with light.

The house became Gehry’s laboratory and his showroom, drawing both praise and scorn. Neighbors were shocked and angry; one tried to sue him, another attempted to have him arrested. There were protests and poor reviews from the press. One critic even took to walking his dog in Gehry’s yard, encouraging it to defecate there in protest.

Though controversial, the house attracted important clients, which gave Gehry the freedom to work on grander projects than the modest homes he had designed up to that point. The second renovation of his Santa Monica home, in 1991–92, was undertaken to accommodate the changing needs of the Gehry family and included the addition of a lap pool, the conversion of the garage into a guesthouse, and increased landscaping for privacy. Some of the exposed wood frames were removed or covered over, and many lamented a loss of edge. However, for Gehry and his family, the house became more open and comfortable, and the increased finish, more delicate materials, and greater coherence reflected

Gehry’s Residence Plans
Axonometric of Gehry House Residence in Santa Monica

Axonometric | Credit: Frank Gehry

Elevations of the house

Elevations of the House | Credit: Frank Gehry

Floor Plans

Floor Plans | Credit: Frank Gehry

Frank Gehry House Image Gallery
About Frank Gehry

Frank Gehry established his practice in Los Angeles, California, in 1962, and in 2001 he formed the Gehry partnership, Gehry Partners, LLP.  Gehry is known for his choice of unusual materials, as well as his architectural philosophy. His selection of materials such as corrugated metal lends some of Gehry’s designs an unfinished or even crude aesthetic.
Other works from Frank Gehry