Yantai Experience Centre More Design Office ARCHEYES exterior facade © Zhi Xia

© Zhi Xia

MDO was commissioned to create a landmark at the corner of the central axis of a new development area in Yatai City, a coastal city on the Shandong Peninsula in Jinan, defined by its hilly topography. The Yantai Experience Centre appears as a series of fluted drums wrapped in a glass skirt, setting the rhythm of the visit in terms of light and dynamic relationship with the exterior.

Yantai Experience Centre Technical Information

The typical exhibition center is designed as a loop or a one-way path. We decided to challenge this norm by creating a public area at its center, a place for discussion and interaction. We wanted to design the space to be more human-centric and welcoming.

– More Design Office

Yantai Experience Centre Photographs
Yantai Experience Centre More Design Office ARCHEYES aerial view © Zhi Xia

© Zhi Xia

Yantai Experience Centre More Design Office ARCHEYES top view © Zhi Xia

© Zhi Xia

Yantai Experience Centre More Design Office ARCHEYES aluminium facade © Hai Zhu

© Hai Zhu

Yantai Experience Centre More Design Office ARCHEYES entrance © Zhi Xia

© Zhi Xia

Yantai Experience Centre More Design Office ARCHEYES multifunction amphitheatre © Hai Zhu

© Hai Zhu

Yantai Experience Centre More Design Office ARCHEYES city model room © Hai Zhu

© Hai Zhu

Text by the Architects

Yantai is a coastal city on the Shandong Peninsula in Jinan, defined by its hilly topography, incredibly fresh seafood, and winter snow. MDO was commissioned to create a landmark at the corner of the central axis of a new development area, south of the Fengshan Scenic Area. Tall blocks of office and residences typify the surrounding building fabric. MDO imagined the new building as a contrast to the new development’s homogeneity through form, materiality, and relationship with the landscape.

The central heart – The snow-crystal plan

The typical exhibition center is designed as a loop or a one-way path. A courtyard or site model is often placed at the center as a focus; circulation is linear, lacking interconnection between distant spaces. We decided to challenge this norm by creating a public area at its center, a place for discussion and interaction. We wanted to design the space to be more human-centric and welcoming.

The other functions are arranged as peripheral crystal ‘ramifications,’ connected to the central heart. The architecture becomes a unity of positive and negative spaces, like a snow-crystal structure that can be read as a pattern in its presence or absence of matter. The landscape areas, entering the building’s sides, become part of the exhibition spaces’ whole rhythmical dialogue, bringing light to the interior space.

Architectural form

From the exterior, the building appears as a series of fluted drums wrapped in a glass skirt. The drums vary in height depending on the internal function. They are finished with silver aluminum panels, which gently reflect the sky and surrounding landscape. This form sets the rhythm of the visit in terms of light and dynamic relationship with the exterior.

The glass skirt employs 6m tall frameless panels. The facade was rationalized to use a single size and radius of curved glass with a glass fins structure.

Interior

The interior functions have been conceived as a collection. As each peripheral volume is a defined space, so environments are free to evolve and create a series of unique experiences. The central space is sunk to define the lounge area’s transition and enhance the ceiling height. The step creates a column-lined circular gallery, which encourages visual links between the main spaces’ different functions. The ceiling is finished in a hand-painted red plaster that folds up to a central skylight above the central bar.

Spiral design

Within the largest drum volume is the city model, which reflects the urban scale of the development. A bronze square ceiling spirals upwards into the darkness. It is reflected by a mirror to create an internal tower’s illusion, an allusion to the ascension to the unknown, the future.

Stepped amphitheater

In the most open part of the snow-crystal, we created a stepped amphitheater. Space is created for circular meetings, group activities, and children to play; a multifunctional space that can be adapted to different purposes. It addresses the neighborhood through its fully transparent envelope, inviting the local community to join and gather.

The project has received enormous praise from the local government, planning how to use the building in the future.  There are plans to be transformed into a community facility for Fenghan Park or as a community exhibition or gallery space.  They believe that “the Little Snow Crystal” will become a focal point for the new community.

Yantai Experience Centre Plans
Yantai Experience Centre More Design Office ARCHEYES L Plan © MDO

Floor Plan | Yantai Experience Centre

Yantai Experience Centre Section by More Design Office

Section | © MDO

Yantai Experience Centre Diagrams by More Design Office

Diagram | © MDO

Yantai Experience Centre Image Gallery
About MDO (More Design Office)

MDO is an award-winning architecture and interior design practice based in Shanghai dedicated to creating innovative and beautiful bespoke solutions. Our approach is highly spatial, exploring scale and proportion and creating journeys and stories rich in detail, material, and light. Jaycee Chui founded MDO in 2014.

Other works from MDO (More Design Office) 

  1. Design Director: Justin Bridgland, Jaycee Chui
  2. Interior Designer: Da Gao, Xiaoyu Bai, Mengqing Lei, Xiongjie Liu
  3. Loose Furniture Decorator: Momo Dong, Rico Tang, Sunny Guo
  4. Client: Shandong Hengkun Holding Group Co., Ltd.
  5. Contractor: Yantai Kaishun Construction Group Co., Ltd.
  6. Landscape Designer: HZS Landscape Designers
  7. Structural Engineering: Yantai Architectural Design & Research Co., Ltd.
  8. Structural Engineering Consultant: Bespoke Creative Engineering
Cite this article: "Yantai Experience Centre / More Design Office" in ArchEyes, April 12, 2021, https://archeyes.com/yantai-experience-centre-more-design-office/.