Villa Reden in Poland Franta Group IMG lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Completed in 2021 by Polish architecture firm Franta Group, Villa Reden is a complex of eight apartments in Chorzów, Poland. Each of the apartments has access to both a patio and a terrace along its outer perimeter. The building shape resulted directly from the lot’s irregular polygonal geometry to ​​leave the largest number of trees standing on the plot.

Villa Reden Technical Information

Due to the acute angles, it was decided to round the corners, referring to the character of the interwar villas in the neighborhood, tree crowns, and the surrounding greenery.

– Maciej Franta

Villa Reden Apartments Photographs
Villa Reden in Poland Franta Group DJI lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Villa Reden in Poland Franta Group DSC lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Villa Reden in Poland Franta Group IMG lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Villa Reden in Poland Franta Group DSC lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Villa Reden in Poland Franta Group IMG lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Villa Reden in Poland Franta Group IMG lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Villa Reden in Poland Franta Group IMG lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Villa Reden in Poland Franta Group DJI lrgh

© Tomasz Zakrzewski

Text by the Architects

The unique context of the place and the potential negative consequence of implementing a new tissue in this unique area meant that the decision to shape a new building was not easy and had to refer directly to these guidelines, not compete with them, and “respond” to the environment with its uniqueness in a contemporary way.

The task was even more difficult as the budget was limited and the investor’s expectations were high. The building’s idea and shape resulted directly from the irregular polygonal shape of the area intended for development and the idea of ​​leaving the largest possible tree stand on the plot. Such a simple inspiration has become the basic guideline for shaping the building.

The building has been divided into four independently functioning parts, in which there are a total of eight apartments and the ground floor is a common area.

Creating the form step by step, first of all: the solid was formed following the function of the apartments, optimizing their function into the shape of an irregular polygon. Then, a perimeter line was marked along the plot boundaries, and the block of flats was surrounded with balconies to obtain a panoramic opening to the surroundings.

Due to the acute angles (foreign in the context), it was decided to round the corners, referring to the interwar villas’ character in the neighborhood, tree crowns, and the surrounding greenery. In the next step, to open the view to the surroundings, the block was dressed in wooden viewing terraces with various surfaces around it, an internal break in the form was introduced by implementing a patio to illuminate the internal parts of the apartments (bathrooms and entrance areas to the apartments), and the floor of the residential part was raised by one level, leaving the undeveloped ground floor as a space for social interactions of residents and additional external functions.

The building formed in this way received unique features in the form of large terraces. You can enjoy the charms of the surroundings and full integration with nature due to trees’ proximity and additional lighting in the patio. In the last step, the rhythm of the elevation was shaped. Vertical divisions of the façade were introduced, creating expressive regular squares arranging the building’s freely formed volume. It was ensured that the facade’s division and its rhythm were equal and did not have anomalies in the form of extensions or additional elements.

Even though it looks like one coherent apartment building, it was designed as a complex of four single-family, two-apartment group buildings. The building has been divided into four independently functioning parts, in which there are a total of eight apartments and the ground floor of the building is mostly empty space serving as a common part of all residents and the zone of entrances to the buildings with technical rooms (heat exchanger, power connection, water meter). Each part has an independent entrance on the ground floor in the form of a staircase leading to two premises.

Each of the apartments has access to a terrace of various widths along its outer perimeter and to a patio, which also illuminates the apartments and the bathroom’s entrance areas.

The building contains 8 apartments 76-75 square meters on 2 levels with a usable area: 715,4 square meters.

Villa Reden in Poland Plans
Ground Floor of the Villa Reden in Poland Franta Group Drawings

Ground Floor | © Franta Group

First Floor - Villa Reden in Poland Franta Group Drawings

First Floor | © Franta Group

Villa Reden in Poland Image Gallery
About Franta Group

Franta Group is an architecture practice located in Katowice, Poland.

  1. Principle: Maciej Franta
Cite this article: "Villa Reden Apartments / Franta Group" in ArchEyes, April 7, 2021, https://archeyes.com/villa-reden-apartments-franta-group/.