Exterior Facade of the Studio MOA / Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Studio MOA is a temporary branch office designed by Atelier GOM and completed in 2015, which is mainly responsible for events like design exhibition, salon or performing arts.

 Studio MOA technical information

  • Architects: Atelier GOM
  • Location: West Bund Art Demonstration Zone, Shanghai, China
  • Design Team: Zhang Jiajing, Huang Wei
  • Client: Atelier GOM
  • Area: 375 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: © Zhang Jiajing

When we experience it, we feel peaceful and free. Just like the Chinese classical garden, you must walk through it, to experience the light changing from bright to dark, or a corner to be suddenly enlightened.

– Atelier GOM Architects

Studio MOA Photographs

Materiality of Studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Interior curtains of Studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Courtyard of studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Interior of studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Openings of studio Atelier GOM

© Zhang Jiajing

Studio MOA description by the Architects

The office for atelier MOA in the west bund is a temporary building, with a period of 5-10 years of use. MOA is the branch office of Atelier GOM, which is mainly responsible for events like design exhibition, salon, performing arts and so on. This is the practice of the architects to build an office for themselves. A small part of the building will serve as a cafe and a studio, most of the space is for exhibition, and many non-daily events will occur here. The functional properties of half solid and half void inspire the architect to treat the building not in a static, conventional way, but in an attempt to find its design expression.

And looking at the era we are living, many architects are discussing theory as “minimalism”, “less is more”, “Sachlichkeit”, etc. The logic of construction seems to reveal itself. But if we trace back to the origin that people construct a building to provide shelter for themselves, all the theories seem to be questioned. For the construction of studio MOA which is “lighter” than a normal architecture, whether there can be an “undisciplined” attitude to build? We are not affected by the shackles of any theoryonly rely on the worship for nature, the sun, the wind, and the water.

Then the design intention is coming into being, to build with instinct, not rely on any theory. Here, the building becomes a vital individual. Many non-construction materials are used here. The matter goes beyond the attributes defined by the people and returns to a simple identity. For example, we can see different colors of old doors coil aging into the walls of the courtyard, socket wiring decorating Cafe background wall, iron architectural section model becoming a tablemetal curtain becoming partitions and so on.

At the same time, the house is also a building that could be broken down, remodeled at any time. It is more like the architectural prototype proposed by Gottfried Semper, with four fundamental elements as a platform, roof, wall, and the fire. Except for the coffee shop on the ground floor and the studio on top, there is not a fully enclosed space inside the building. Sunshine, air indulge here. Studio MOA is an inclusive building.

It accepts and welcomes daylight, wind, birds and even stray dogs and cats. To allow daylight to fill in the building, the top interface and the vertical interface of the space are made of a material with good light transmission and diffuse reflection properties. Perhaps precisely because of the “fragility” of the building, the project has delivered a magical moment, a delicate balance between construction and non-construction.

When we experience it, we feel peaceful and free. Even, we can’t simply use a still image to perceive it. Just like the Chinese classical garden, you must walk through it, to experience the light changing from bright to dark, or a corner to be suddenly enlightened.

Atelier GOM Studio Plans

Studio Atelier GOM Plans

Credit: Atelier GOM

Studio Moa Gallery