SCENERY ALLEY: Hangzhou Becó295 Store / TEAM_BLDG
© Jonathan Leijonhufvud

SCENERY ALLEY: Hangzhou Becó295 Store is a renovation project completed by TEAM_BLDG in 2021, located at 295 Middle Zhongshan Road, near the Jishanfang Alley. The original building was surrounded by shops and old houses in a vibrant neighborhood.

Becó295 Store Technical Information

  • Architects1: TEAM_BLDG
  • Location: 295 Middle Zhongshan Road, Hangzhou, China
  • Topics: Coffee Shops, Retail
  • Client: Becó295
  • Area: 318.3 m2
  • Project Year: 2020 – 2021
  • Photographs: © Jonathan Leijonhufvud

The design of the facade along the street is intended to make the building stand out from other shops around it. On the basis of the original facade, we added a wall and rotated it by 20 degrees to form an “opening”. The upper space of the entrance is relatively complete, like a slightly opened “floating box”.

– TEAM_BLDG Architects

SCENERY ALLEY: Hangzhou Becó295 Store Photographs

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
Text by the Architects

Old street

Known as Imperial Street, Middle Zhongshan Road was one of the most important streets of Hangzhou in the Southern Song Dynasty. The prosperity and flourishment of this busy street lasted till the 1990s. In the early 2000s, with the business core area shifted, Middle Zhongshan Road became a pedestrian street in the old town where cultural relics of old Hangzhou remains.

Our renovation project is located at No. 295, Middle Zhongshan Road, near the Jishanfang Alley. The original building was surrounded by shops and old houses with vigorous business and daily life vibes. The renovation includes the elevation, interior, and some display props. On completion, it became Becó295, undertaking the function of designer select store, showroom, workshop, cafe, etc.

Order of imaging

At the beginning of design, TEAM_BLDG learned that the old building was originally one of the earliest photo studios in Hangzhou, and it’s only 100 meters away from the ancestral home of the studio founder. In the building, we couldn’t help imagining the past events recorded here. The unique pattern of the old space reminded us of the camera imaging principle, and it became the key to our design.

Before the renovation, the old space was a KTV and bar. The interior was divided into small rooms, either square or long, which were unable to meet the functional requirements of the store. It was also our job to solve the problem to make reasonable arrangements for multiple functional areas of the store.

The first order of imaging: blending into the street

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

The facade design along the street is intended to make the building stand out from other shops around it. We added a wall and rotated it by 20 degrees to form an “opening” based on the original facade. The upper space of the entrance is relatively complete, like a slightly opened “floating box.” The simple paint finish contrasts with the surrounding buildings so that the store can be seen from a distance.

When people approach, they will find the hidden mystery of the “box.” The LED glowing fonts hidden on the back of the newly added wall are clearly reflected through the black mirror. Careful observation will reveal that “Becó” is only a virtual image in the mirror. The combination of real and insubstantial brings visual impact to the visitors, arousing their curiosity and bringing them into the store.

The owner once expressed her hope that the entrance space should attract the passers-by in a “live” way, rather than just a door or a signboard. By sorting the functions of the store, we managed to blur the boundary between indoor and outdoor with the architectural language “semi-opening” so that the entrance of the store could blend into the Middle Zhongshan Road. Step up into the engawa space and look inside; you will see the cafe area connected to the entrance.

The stainless steel bar and the micro-cement finish create a simple but modern visual impression. And the sales area is hidden behind it. During the day, drinks and light meals are served in the cafe area. At night, the space can be used as a bar. The layout integrated with the street makes the building a public place for viewing, using, and sharing. Meanwhile, we have noticed that in many old streets and lanes in Hangzhou, people like to gather in front of their houses for tea and chess in their spare time. This habit is closely related to the “live” status.

Besides that, subtle detail is designed based on the imaging principle at the entrance. The “295” logo on the mirrored glasses actually comes from the light emitted by the LED on the back of the stainless steel font. The street view of Middle Zhongshan Road is faintly reflected on two mirrored glasses. Reflections of passers-by interact with the shop display, bringing vitality to the original narrow space.

The second order of imaging: objects in the mirror

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

When TEAM_BLDG first visited the site with the owner, we found the short alley on the north side of the building quite impressive. The store name “Becó” means “alley” in Portuguese, which contains clues to the brand’s future development. And “alley” has become the “finishing touch” in the sales and display space.

Hidden behind a couple of old houses, the short alley is connected to the north side of the store and can only be reached by a detour. Our design thinking focused on making it possible for people to be aware of the alley when inside the space or even at the entrance along the street. A black mirror is placed next to the window on the north side of the first floor, with an angle of 45 degrees so that the view of the alley outside the window would be reflected on the black mirror, which creates a visual connection between the alley and the entrance. The shadowy view of the old alley mingles with the display area by mirror refraction, which flavors the space with visual interest and a sense of time.

The same mirror trick is also used in the dressing room. Multiple spatial dimensions are created by complex mirror angles, bringing surprise to the customers who enter the room.

The third order of imaging: The box

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

The ground floor of Becó295 is open as a whole space. The two functional spaces of north and south are divided only by ground elevation. Cross the cafe area at the entrance; visitors come to the integration zone of independent designers where products are displayed by hanging mostly, and customized stands are scattered like islands. With a 30-centimeter subside, the south side became a separate space for display and events. A spiral staircase sits here as a visual focus of this square box and as a podium in events.

The second floor works as the thematic display and VIP area. When climbing up, the shape of the spiral staircase blocks part of the view, stimulating the desire for exploration. With the void structure of the second floor, natural light is brought into the ground floor as much as possible, while the turn-back moving line is limited to single-in and single-out. As a result, the experience of going inside of the “box” is set to turn from a narrow alley-like passage into a relatively open space.

On the second floor, there’s plenty of natural light inside the room. Part of the lights is embedded into the wall as supplements to the CDM-TD spotlights. With layers of soft lights refracting, the room looks bright and transparent. And the visual depth is increased by the internal reflection of the mirror door on the east side. On the other hand, the original roof structure of the second floor is preserved in the renovation. Bare truss and glass, cement self-leveling materials, etc., old ones mixed with the new ones, present the comparison of the atmosphere belonging to different times.

SCENERY ALLEY: Hangzhou Becó295 Store Plans

Ground Level | © TEAM_BLDG
Section | © TEAM_BLDG
Detail Sections | © TEAM_BLDG

About TEAM_BLDG

TEAM_BLDG was founded in 2012 by Xiao Lei and Wang Jun. The two founders of the studio consider that the word “BLDG” is a verb that reveals architecture’s meaning. Therefore they are interested in the construction process, and they focus on the “atmosphere” of the space.
Works from TEAM_BLDG 

  1. Architects: Xiao Lei, Shigeno Yuji, Wang Zipeng, Shi Jiaxin
Cite this article: "SCENERY ALLEY: Hangzhou Becó295 Store / TEAM_BLDG" in ArchEyes, June 4, 2022, https://archeyes.com/scenery-alley-hangzhou-beco295-store-team_bldg/.