Aerial View

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

Completed in 2020 by Chinese Architecture firm West-line Studio, the Qiannan Mountain Fire Station Center provides backup services for the old town and the nearby villages. Each building is a simple rectangular volume, repeated in different combinations following the mountain topography. The combination method of unit isomorphism integrates all the functional requirements and creates livable outdoor areas.

Qiannan Mountain Fire Station & Emergency Rescue Training Center Technical Information

Two intersecting grid systems arrange the overall masterplan composition, interlocking with each other in a relationship with the mountain topography.

– West-line Studio

Qiannan Mountain Fire Station & Emergency Rescue Training Center Photographs
Aerial View

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

Qiannan Mountain Fire and Emergency Rescue Training Center / West-line Studio

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

Courtyard

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

Facade

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

Interiors

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

Interior Stair

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

Qiannan Mountain Fire and Emergency Rescue Training Center / West-line Studio

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

Text by the Architects

The fire station complex is located on a slope with a maximum difference in the height of 20 meters, surrounded by continuous karst green peaks in South-East Guizhou province. The site has an irregular shape affected by the West’s mountain, while the complex faces a river on the East. Despite being located in a relatively independent area, the complex stands in-between the district’s main urban agglomerations, the old town, and a cluster of several villages. With a direct connection to the main road axes, the complex serves an area of approximately 10 square kilometers, providing backup services for the old town and the nearby villages.   

Two intersecting grid systems arrange the overall masterplan composition, interlocking with each other in a relationship with the mountain topography. The southern group is arranged in a parallel progression with the river. It includes the main fire station building, command center, training hall, and residential units, which can accommodate up to 160 trainees. The second system, in the northern area, includes offices and training facilities. Both systems take rectangular volumes as basic units, combined into functional unit groups by the landscape system. An outer road belt connects the two groups. Simultaneously, the connections between the buildings are organized through a series of paths, inspired by the typical layout of Guizhou mountain villages.  

The juxtaposition of red and white gives the complex its own character. The red brick base, which highlights the fire station’s industrial nature, is interrupted by parallel horizontal white lines, which create a link to the surrounding landscape.  

– West-line Studio 

Each building is a simple rectangular volume, repeated in different combinations following the mountain topography; the combination method of unit isomorphism integrates all the functional requirements and creates at the same time a livable outdoor space in between the buildings. 

The juxtaposition of red and white gives the complex its own character. The red brick base, which highlights the fire station’s industrial nature, is interrupted by parallel horizontal white lines, which create a link to the surrounding landscape.   

The fire station building represents the core function; strategically located next to the road access, its iconic facade represents a virtual gate to the complex, being the starting point of the whole masterplan development. The first floor houses the fire-fighting garage and equipment warehouse, in the mezzanine, are located a training gallery and small meeting rooms. In contrast, the second floor is dedicated to the firemen’s rest activities: dormitories (with a maximum capacity of 30 beds), clubs, different relax and leisure areas, library and study rooms, a small clinic, and medical, psychological counseling room. The second-floor space is characterized by a series of iconic skylights that strongly mark the common spaces; together with the two squared courtyards, they help to create a better living space for the staff on duty. 

Qiannan Mountain Fire Station & Emergency Rescue Training Center Plans
Function Scheme

Function Scheme

Fire Station Floor Plan

Floor Plan

Fire Station Floor Plan

Floor Plan

Fire Station Section

Fire Station Sections

Qiannan Mountain Fire Station & Emergency Rescue Training Center Image Gallery
About West-line Studio

West-line Stu

Aerial View

© Chengyong Liu, © Zitong Shi | Courtesy of West-line Studio

dio is an architectural practice based in Guiyang, China.
Other works from West-line Studio  

  1. Lead Architects: Haobo Wei, Jingsong Xie, Yudan Luo
  2. Interior Design and Landscape: Yudan Luo, Minghua Ou, Ke Zhou
  3. Structural Engineer: Yuanping Li, Dingping Fu, Xiaoqiang Yang
Cite this article: "Qiannan Mountain Fire Station & Emergency Rescue Training Center / West-line Studio" in ArchEyes, November 28, 2020, https://archeyes.com/qiannan-mountain-fire-station-emergency-rescue-training-center-west-line-studio/.