Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - ridge and waters credit Arch Exist Photography
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE

Completed in 2021 by PLAT ASIA Architects, the Lushan West Sea Art Center is a multi-functional cultural complex renovation that focuses on the dialogue between the natural environment, architecture, and the users.

Lushan West Sea Art Center Technical Information

  • Architects1-5: PLAT ASIA
  • Location: Lushan West Sea Resort, Jiujiang City, Jiangxi, China
  • Topics: Renovation, Exhibition space
  • Client: China Overseas Grand Oceans Lushan West Sea (Jiujiang) Investment Co., Ltd.
  • Area: 600 m2
  • Project Year: 2020 – 2021
  • Photographs: © Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE

The design’s goal was not only to satisfy the function but also to rebuild a sense of place.

– PLAT ASIA architects

Lushan West Sea Art Center Photographs

Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - semi bird view credit Arch Exist Photography
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
route - Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - credit Arch Exist Photography
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
stage to landscape platform - Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - credit Arch Exist Photography
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
waterscape in night - Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - Arch Exist Photography
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
interiors - Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - Arch Exist Photography
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
salon space - Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE

Text by the Architects

The project is on a lakeside at Lushan West Sea Resort, Jiujiang, China. The art center is integrated as a multi-functional cultural complex. The client initially planned a small-scale renovation of the façade and the interiors of the building, which had not been used for five years. After analyzing the site conditions, the architect proposed renovating the whole site, including the architecture, the landscape, and the interiors. The design’s goal was not only to satisfy the function but also to rebuild a sense of place.

The design strategy also focused on the dialogue between the natural environment, architecture, and people. Inspired by the graceful vistas and the iconic cultural profile of Lushan West Sea (a prototype of SHANSHUI paintings), these contextual clues combined with the perception of the undulated lake and wavy terrain the architect derives the concept of “Ridge” from its topography.

These curled structures outline the site; the ridge’s broken ground was simplified by the geometrical principles, converging the energy of the surroundings. The corrugated concrete texture enhanced with lights and the reflecting shadows is a part of nature. Ridge cross, open, sprawl, lift, offering an enjoyable experience in wanders. The original building was enveloped in Ridges, forming diverse landscape routes and depicting different screens and the virtual SHANSHUI Painting.

corrugated metal panel space  - Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
space  - Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - ONE THOUSAND DEGREES IMAGE
© Arch-Exist Photography; ONE THOUSAND DEGREES IMAGE

The renovation of the original building was composed of two parts: demolishing a small west structure that disturbed the conversation between architecture and nature and expanding the building to the east and west to achieve a strong connection between the interior space and the landscape. The architects kept the original structure in the interior and inserted a cross arch system that echoed the ridge. The new façades maximize transparency, letting the views penetrate from inside to outside. Two different leveled waterscapes in front of the building create a visual connection between the lake, the West Sea, and the construction. 

Architects naturalize the place and respect the context, bridging the architecture, surroundings, and humans with natural perception and vigor.

Lushan West Sea Art Center Plans

Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - site plan credit PLAT ASIA
© PLAT ASIA
Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA - section credit PLAT ASIA
© PLAT ASIA

About PLAT ASIA

 PLAT ASIA was founded in Beijing in 2010 by Bian Baoyang and Donghyun Jung, who share an oriental cultural background. Based on the constant research and analysis of the bewildering social backdrop nowadays, PLAT ASIA has been endeavoring to optimize the living conditions without sacrificing the future living environment. 

  1. Design Team: PLAT ASIA atelier d – DH Jung, Guowei Liu, Jingyun Lian, Yuanyu Liao, Teng Xue
  2. Architecture Construction Design: China Urban Construction Design & Research Institute
  3. Interiors Construction Design: YiBoChuan Deepening Design (Shanghai)
  4. Lighting Design: z design and planning
  5. Decoration Design: YUANBEN DESIGN
Cite this article: "Lushan West Sea Art Center / PLAT ASIA" in ArchEyes, June 17, 2022, https://archeyes.com/lushan-west-sea-art-center-plat-asia/.