Higueras House COA arquitectura exterior

© César Béjar Studio

Completed in 2020 by Mexican Architecture Studio COA Arquitectura, the Higueras House is located in a plot abundant in trees and vegetation with a jungle feeling. The house shape directly responds to the existing tree conditions seeking views and privacy.

Higueras House Technical Information

The floor plan acquires a broken shape as a result of the geometry of the land and the aperture intentions to the exterior spaces, which are created around the fig trees and other vegetation preventing direct views to the neighbors. – COA arquitectura
 Higueras House Photographs
Higueras House COA arquitectura patio

© César Béjar Studio

Higueras House COA arquitectura stairs
Higueras House COA arquitectura exterior featured

© César Béjar Studio

Higueras House COA arquitectura interior

© César Béjar Studio

Higueras House COA arquitectura kitchen

© César Béjar Studio

Higueras House COA arquitectura Cesar

© César Béjar Studio

Text by the Architects

One hundred meters away from the sea and next to an inner street of a private housing development, in a wild and deep jungle land, a house to be inhabited 24/7 by a family of 4 and their visits. The trees and vegetation are abundant; fig trees stand out for its size and shape of the trunks, roots, and branches. The house is located at the back, taking advantage of the frontal vegetation seeking privacy, and complementing it with landscape and gravel. A route is generated from the street access and garage all the way into the house. You enter by a palapa that is mainly for social use and, and through a lower volume with a shoe compartment, you access the “closed” day area of the house. The floor plan acquires a broken shape as a result of the geometry of the land and the aperture intentions to the exterior spaces, which are created around the fig trees and other vegetation preventing direct views to the neighbors. On the ground floor, the interior spaces open to porticoes that, in addition to function as a transition to the exterior spaces, they protect from the sun, rain and connect the main volume with the visitor’s volume. Polished cement columns and walls contain the wooden windows and support the rough plaster monolithic volume of the upper floor. Inside, contrasting with the parota carpentry, the light-colored plaster seeks to increase the luminosity diminished by the perennial shade of the jungle. On the upper floor, attending to each room, the volume is perforated to place bay windows, a balcony, and an outdoor shower directly related to the wild landscape.
Higueras House Plans
Higueras House COA arquitectura ground floor

Ground Floor Plan | © COA Arquitectura

Higueras House COA arquitectura section

Section Plan | © COA Arquitectura

Higueras House Image Gallery
About COA arquitectura
COA Arquitectura is a Mexican architecture firm based in Guadalajara. The studio approaches architecture as a craft connected to tradition and works in constant experimentation with materials and construction techniques. Other works from COA Arquitectura 
  1. Collaborators: Diana Quiroz Chávez, Tania Robles Lomelín
  2. Structural engineering: TADE – Álvaro Vallejo
Cite this article: "Higueras House / COA arquitectura" in ArchEyes, May 26, 2021, https://archeyes.com/higueras-house-coa-arquitectura/.