Guerrieri Rizzardi Wine Cellar, Museum and Guest House / Barozzi Veiga

© Barozzi Veiga

In 2017, Barozzi Veiga completed the design of a wine cellar and a guest house for the Guerrieri Rizzardi family in Bardolino, Italy. Both projects use podiums to reveal a simple perimeter wall to the outside that blends with the semi-rural landscape.

Guerrieri Rizzardi Wine Cellar Technical Information

Taking advantage of the slight slope towards the lake and the views, the project defines a single elongated volume, inserted in the terrain following the existing terracing and the grid that orders the planting of the olive trees.

– Barozzi Veiga Architects

Guerrieri Rizzardi Wine Cellar Photographs
Guerrieri Rizzardi Wine Cellar, Museum and Guest House / Barozzi Veiga

© Barozzi Veiga

Guerrieri Rizzardi Wine Cellar, Museum and Guest House / Barozzi Veiga

© Barozzi Veiga

Text by the Architects

The Counts Guerrieri Rizzardi – a wine and oil-producing family – want to build the extension of their current winery, a museum, a small auditorium, a point of sale, and a restaurant. The site is close to Lago di Garda in a semi-rural area surrounded by olive tree groves and vineyards.

Rather than building an object, the project proposes the construction of a small village – a borgo – a set of small buildings contained by a perimeter wall that forms a private, intimate world. The winery and bottle conservation area makes up a podium that regularizes the steep slope of the site.

On this artificial podium, the pavilions containing the rest of the program are located. Towards the outside, the project reveals as a simple perimeter wall perfectly integrated into the semi-rural landscape. Once inside, you discover an interior garden, a silent world where vegetation, water, and the pavilions are mixed up and create a new scenery.

Guerrieri Rizzardi Wine Cellar, Museum and Guest House / Barozzi Veiga

© Barozzi Veiga

Guerrieri Rizzardi Wine Cellar, Museum and Guest House / Barozzi Veiga

© Barozzi Veiga

GUEST HOUSE

As a complement to the winery’s activity, the Guerrieri Rizzardi family wanted to add – in an olive grove with splendid views and sunsets over Lago di Garda – a small guest house and a space for wine tasting for guests who wanted to extend the visit to the winery.

Taking advantage of the slight slope towards the lake and the views, the project defines a single elongated volume, inserted in the terrain following the existing terracing and the grid that orders the planting of the olive trees. It is a podium with a large roof supported only by massive triangular concrete pillars.

The podium defines a new relationship between the house, the olive grove, and the lake. Between the concrete structure, two simple glazed volumes open to the landscape contain the apartments and the wine-tasting space. A tunnel will connect the guest house with the nearby winery.

Guerrieri Rizzardi Wine Cellar and guest house Gallery
About Barozzi Veiga

Barozzi Veiga was founded in Barcelona by Fabrizio Barozzi and Alberto Veiga in 2004. The practice has since worked internationally in public and private projects, and its work has received several prestigious distinctions. Its body of work includes cultural, educational, and residential buildings as well as civic projects.
Other works from Barozzi Veiga  

Cite this article: "Guerrieri Rizzardi Wine Cellar, Museum and Guest House / Barozzi Veiga" in ArchEyes, July 6, 2020, https://archeyes.com/guerrieri-rizzardi-wine-cellar-museum-and-guest-house-barozzi-veiga/.