Cuckoo House Tropical Space ArchEyes towers
Retail Space | © Oki Hiroyuki

Completed in 2019, the Cuckoo House designed by Tropical Space Architects, is located in an urban zone of Da Nang, Vietnam. The residential project uses brick to configure the ground-level retail space and the upper floors’ living space.

Cuckoo House Technical Information

The more we interact and feel nature directly, the greater the opportunities for fostering the ability to share and respect nature. Awakening each morning to the smell of roasted coffee in the air, complemented by a peaceful choice of music, presents an exciting start to the day.

– Tropical Space Architects

Cuckoo House Photographs

Cuckoo House Tropical Space ArchEyes facade
Cuckoo House Exterior View | © Oki Hiroyuki
Cuckoo House Tropical Space ArchEyes patio aerial
Cuckoo House Aerial View | © Oki Hiroyuki
Cuckoo House Tropical Space ArchEyes aerial
Cuckoo House Top View | © Oki Hiroyuki
Cuckoo House Tropical Space ArchEyes patio
Coffee Shop | © Oki Hiroyuki
Cuckoo House Tropical Space ArchEyes shelves
Coffee Shop Interior View | © Oki Hiroyuki
Cuckoo House Tropical Space ArchEyes terrace
Cuckoo House Interior | © Oki Hiroyuki
Cuckoo House Tropical Space ArchEyes light
Cuckoo House Living Room | © Oki Hiroyuki
Cuckoo House Tropical Space ArchEyes shadows
Bedroom | © Oki Hiroyuki

Text by the Architects

Located in an urban renewal zone by a river in Da Nang, Vietnam, this residential construction uses the ground floor as a small cafe formed by rectangular brick walls. In contrast, the upper floor serves as the living space of a nuclear family, which is combined by three different blocks on a square plane.

The balconies are expanded as a part of the interior space. Therefore, these areas transform into common zones between the interior and exterior, helping to promote more activities and to alter wind speed passing through the areas.

Outside the house, the garden spaces are the kids’ favorite areas and alternate with other functional spaces such as the dining room, the bedroom, and the living room. Functional areas were created inside and outside the house to intertwine with each other.

The more we interact and feel nature directly, the greater the opportunities for fostering the ability to share and respect nature. The indoor courtyard and the outside garden on the ground floor are separated and shaped by shadows cast by the walls. Awakening each morning to the smell of roasted coffee in the air, complemented by a peaceful choice of music, presents an exciting start to the day.

Cuckoo House Plans

Cuckoo House Tropical Space ArchEyes floor plan
Ground Floor of the Cuckoo House | © Tropical Space
Cuckoo House Tropical Space ArchEyes floor plan
First Floor of the Cuckoo House | © Tropical Space

About Tropical space

Tropical space was founded in 2011 by two architects – Nguyen Hai Long and Tran Thi Ngu Ngon.

Living in a tropical environment, the duo realized that architecture could influence how people live harmoniously with their surroundings. The architects want to encourage and inspire that idea through their works.

There are two main design influences in every Tropical Space project – sculpture and climate. Everything starts with a response to the local environment and mitigating the effects of climate change. Initially, these are practical design choices. However, Tropical Space’s architecture style is inspired by sculptural forms and simple shapes.

Works from Tropical Space 

  1. Architects: Nguyen Hai Long, Tran Thi Ngu Ngon, Nguyen Anh Duc, Teresa Tran
Cite this article: "Cuckoo House / Tropical Space" in ArchEyes, June 27, 2022, https://archeyes.com/cuckoo-house-tropical-space/.