Exterior - Brf Ferdinand Dwellings in Aspudden / Scott Rasmusson Källander

© Scott Rasmusson Källander 

Completed in 2016 by Swedish Architecture firm Scott Rasmusson Källanderthe the Brf Ferdinand Dwellings in Aspudden play with natural materials found in the surroundings and opens to the landscape through large circular windows that characterized the structure.

Brf Ferdinand Dwellings Technical Information

The facade materials refer to the materials in the area’s existing buildings but are used in new ways. Simple light gray plaster facades with a smooth polished base, wooden roofs, and large windows and doors in light pine.

– Scott Rasmusson Källander

Brf Ferdinand Dwellings in Aspudden Photographs
Exterior - Brf Ferdinand Dwellings in Aspudden / Scott Rasmusson Källander

© Note Design Studio

Facade

© Note Design Studio

Round Window - Brf Ferdinand Dwellings in Aspudden / Scott Rasmusson Källander

© Note Design Studio

Stairs and window

© Note Design Studio

Blue Kitchen - Brf Ferdinand Dwellings in Aspudden / Scott Rasmusson Källander

© Note Design Studio

Text by the Architects

The three-row houses are situated in the Northern area of Aspudden. The area is varied, with villas and housing blocks carefully placed in the landscape. The project consists of three row-house structures, each with five residential units. The gables facing the street with their large circular window differentiate and give identity to the otherwise low-key houses. The entrances are gathered on one side and patios on the opposite side to the East. This creates a contrast between open and closed and defines private and public areas. 

The facade materials refer to the materials in the area’s existing buildings but are used in new ways. Simple light gray plaster facades with a smooth polished base, wooden roofs, and large windows and doors in light pine. The choice of colors and materials are linked to the nature of the plot, and the focus has been to preserve as much natural character as possible. The three houses have small variations that adapt them to different site conditions. There is an extra floor in some residential units to connect to and preserve the existing landscape.

The interior consists of half-plane displacement that provides an open connection between the different levels and a spatial variation with ceiling height between 2.4 and 3.6 m. The entrance floor accommodates the social functions with a fireplace, baking stone, solid pine flooring, concrete, and large windows and doors. The bright open staircase leads to the upper floor, where the bedrooms and bathroom in the half-plane displacement is. On the top floor, you reach the living room with a fireplace and exit to the recessed roof terrace. In the gables, a large round window with a diameter of over 2 meters provides you with an expansive view of treetops and central Stockholm.

Brf Ferdinand Dwellings Project Plans
Section Plan | © Scott Rasmusson Källander

Section Plan | © Scott Rasmusson Källander

Floor Plan

First Floor | © Scott Rasmusson Källander

Floor Plan | © Scott Rasmusson Källander

Third Floor | © Scott Rasmusson Källander

Brf Ferdinand Dwellings Image Gallery
About Scott Rasmusson Källander

Scott Rasmusson Källander is a future-oriented architectural and brand-building company aiming to create products and environments that produce a more significant function than just the visual. The studio has offices in both Tokyo and Stockholm.
Other works from Scott Rasmusson Källander

Cite this article: "Brf Ferdinand Dwellings in Aspudden / Scott Rasmusson Källander" in ArchEyes, December 23, 2020, https://archeyes.com/brf-ferdinand-dwellings-scott-rasmusson-kallander/.