Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

Completed in 2014 by Spanish / Italian duo Barozzi Veiga, the Philharmonic Concert Hall is located in the heart of the Polish city of Szczecin. In 2015, the project was awarded the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe.

Philharmonic Hall Szczecin Technical Information

With an expressionist mindset, we have aimed to use geometry to give shape to a new rhythmic composition that conveys feelings by balancing massiveness and verticality.

– Barozzi Veiga Architects

Philharmonic Hall Szczecin Photographs
Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

© Simon Menges

Text by the architects

The building emerges from its urban context, influenced by the steeply pitched roofs and the verticality of the city’s residential buildings, by the monumentality of the upright ornaments of its neo-Gothic churches and the massive volumes of its Classicist buildings, by the towers that dot its entire skyline and the cranes of its port.

With an expressionist mindset, we have aimed to use geometry to give shape to a new rhythmic composition that conveys feelings by balancing massiveness and verticality.

The use of glass as the exterior cladding material highlights how the building contrasts with the conditions of its surrounding environment. It creates a bright, transparent, and upstanding object.

Material and Technology

The façade of the Philharmonic Hall is designed to achieve a uniform appearance, both by day as by night. The vertical shapes define the structure of the entire volume of the building and are reflected in the silhouette of the building as a whole.

The double skin façade gives an intelligent answer to the question of how to enclose the building with a uniform appearance, even with a very complex program inside. The double skin provides improved global acoustic insulation and has natural ventilation to avoid overheating. All around the building’s perimeter, an innovative system of LED lighting is designed and turns the building into a glowing lightbox by night.

The roof continuous the same language of color and pattern as the façade. A multilayered pack with a white corrugated aluminum finish clad the big steel trusses. For sustainable reasons, different roof packages have been designed with the same exterior appearance and thermal insulation but with various acoustic performances.

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

The interior skin of the façade was designed to perform as an acoustic wall. Its vibrant vertical rhythm follows the entrance hall and continuous to the different foyers around the concert halls. The perfect acoustic performance of these walls is adapted for a significant number of visitors and creates the possibility to organize different cultural events. For structural and acoustic reasons, both concert halls are built in concrete. The music hall is an open up box: a light steel structure covered with a carefully designed wooden cladding suspends over the audience and orchestra and provides excellent acoustics.

In contrast to the progressive exterior envelope, the interiors’ focus is the use of traditional craftsman’s techniques and materials: handmade hydraulic floor tiles, the use of gold leaves gilding for the symphonic hall.

The building’s interiors are simple, large skylights being their utmost defining trait. The great symphonic hall differs from these in that it is a sculpted object embedded into a barely outlined mineral-like space.

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges

Function and Use

The Philharmonic Hall is mainly focused on musical and cultural performances. This program will not only be performed in the concert halls but spread out all over the building. The different scales and variations of public spaces, acoustic claddings, and studied illumination create the possibility that all spaces can be used as a scenario of different kinds of spectacles and cultural events.

The monumental entrance hall is an ample space with lots of daylight entering from the roof’s skylights. The hall is shaped by the volumes of the two concert halls and a theatrical staircase. This staircase is a spatial experience in itself, bringing users through the different levels of the building. Passing from the entrances to the concert halls, by the elegant VIP room to a spectacular multifunctional space just below the pitched roof. This multi-purpose space can be used for exhibitions, conferences, or other cultural events and has big voids that create views and interactions with the entrance hall. The concert halls are thought of as two boxes suspended inside the building. Different foyers are organized around these volumes creating a unique route through the building. The main symphonic hall seats 951 people to enjoy the pleasures of making and listening to music.

The space appears as a warm, golden space with the charm of a classical concert hall. The impressive triangular shapes on the walls and ceiling are designed to create a sublime acoustic. Like in the entrance hall, natural light can enter from big skylights at the symphonic hall’s front and backside. This natural light changes the golden surface of along the seasons.
The chamber hall has a capacity of 192 seats. This black box has a simple curved ceiling and can host all kinds of small concerts and performances. A big window at the back of the audience brings natural light to the space. The new building is the residence of the Philharmonic orchestra of Szczecin, including all its functions of repetition spaces, changing rooms, administration.

Philharmonic Hall Szczecin Plans

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga  Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga Philharmonic Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga

Philharmonic Hall Szczecin Image Gallery
About Barozzi Veiga

Barozzi Veiga was founded in Barcelona by Fabrizio Barozzi and Alberto Veiga in 2004. The practice has since worked internationally in public and private projects, and its work has received several prestigious distinctions. Its body of work includes cultural, educational, and residential buildings as well as civic projects.

More Works from Barozzi Veiga

  1. Architect in Charge: Fabrizio Barozzi, Alberto Veiga
  2. Project Leaders: Pieter Janssens, Agnieszka Samsel
  3. Project Team: Marta Grządziel, Isak Mayor, Petra Jossen, Cristina Lucena, Cristina Porta, Ruben Sousa
  4. Structural Engineers: BOMA S.L., FORT POLSKA Sp.
  5. Acoustics: ARAU ACUSTICA
  6. General Contractor: WARBUD S.A
Cite this article: "Philharmonic Concert Hall Szczecin / Estudio Barozzi Veiga" in ArchEyes, January 8, 2016, https://archeyes.com/barozzi-veiga-philharmonic-hall-szczecin/.