Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

The Technological Park of Óbidos by Jorge Mealha combines an straightforward geometry with a complex ground floor alteration that enriches considerably the project.

Technological Park of Óbidos technical information

Technological Park of Óbidos Photographs
Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© João Morgado

Technological Park of Óbidos Architects description

This project’s main buildings suggest the memory of existing and relevant structures in the territory of the region. As often seen in the traditional built structures existent in the Óbidos region, this project assumes a quite simple and clear drawing concerning its mass. From the outside only a long and narrow textured strip is perceived over the natural landscape, evoking those long external walls seen in a few farms, convents and monasteries which punctuate this territory. This image of thin and subtle built elements punctuating the landscape was the main archetypal principle supporting to development of the project.

Underneath this perceived body, the two ground floor buildings almost disappear as such, integrated in the landscape of the place. The facade of those two covered bodies, a rusty and perforated textured metal surface with allusive and natural motifs, defines the built limits of the main external and convivial space.

A pure form, a void square, floats over this central external space defining its limits and framing the views to the surrounding landscape and buildings. The spatial relation between the two ground floor textured facades, elongated trough the retaining walls that conforms the space, try to evoke natural processes of landscape erosion, suggesting a tellurian sense to all the ground system.

All public spaces — auditorium, restaurant, shops, library — are purposely located at ground floor in order to enhance public realm. Some workshop spaces are also located at ground floor aiming to suggest possible relations with the external public spaces reinforcing conviviality.

All the other working areas — offices, open space, meeting rooms, workshops — are on the first floor. This voided square, almost closed to the outside and open to the inside, proposes a flexible grid in order to organize the program, aiming a great amount of freedom concerning changes in space uses.

Technological Park of Óbidos Plans
Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© Courtesy of Jorge Mealha

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© Courtesy of Jorge Mealha

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© Courtesy of Jorge Mealha

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© Courtesy of Jorge Mealha

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© Courtesy of Jorge Mealha

 

Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha

© Courtesy of Jorge Mealha

Technological Park of Óbidos Video

Technological Park of Óbidos gallery
Cite this article: "Technological Park of Óbidos / Jorge Mealha," in ArchEyes, March 18, 2016, http://archeyes.com/technological-park-obidos-jorge-mealha/.