Studio East Dining / Carmody Groarke

© Christian Richters & © Luke Hayes

The Studio East Dining by Carmody Groarke masterly combines  opposite concepts. Among others, it is remarkable the way that ephemerality vs. presence and translucency vs. opacity are represented.

Studio East Dining technical information

Studio East Dining photographs
Studio East Dining / Carmody Groarke

© Christian Richters &  Luke Hayes

Studio East Dining / Carmody Groarke

©Christian Richters & Luke Hayes

Studio East Dining / Carmody Groarke

©Christian Richters & Luke Hayes

Studio East Dining / Carmody Groarke

© Christian Richters & Luke Hayes

Studio East Dining / Carmody Groarke

© Christian Richters & Luke Hayes

Studio East Dining / Carmody Groarke

© Christian Richters & Luke Hayes

Studio East Dining / Carmody Groarke

Studio East Dining / Carmody Groarke

Studio East Dining architects description

Built during the summer of 2010, Studio East Dining was built on top of a 35m high multi-storey car park within the live construction site of Westfield Stratford City development in East London.

The temporary pavilion provided elevated views across London’s 2012 Olympic site. A cluster of interlocking timber-lined spaces formed the translucent dining room, which framed key rooftop views and allowed up to one hundred and forty guests to enjoy an intimate dining experience.

The project was designed in collaboration with Restaurateurs Bistrotheque and built within ten weeks from initial briefing to opening night. With a life span of only three weeks, the 800m2 lightweight structure was constructed with hired materials borrowed from the existing construction site including scaffolding boards, scaffolding poles and an industrial grade heat retractable polyethylene roof membrane. All building materials selected for their ability to be 100% recycled following closure of the restaurant.

Studio East Dining plans
Studio East Dining / Carmody Groarke

Site Plan | Form-function concept

Studio East Dining / Carmody Groarke

General Plan

Studio East Dining / Carmody Groarke

Elevation

Studio East Dining / Carmody Groarke

Detail

About

Carmody Groarke is a London-based architectural studio established by Kevin Carmody and Andrew Groarke in 2006. A strong emphasis is given to a critical design process – we resist predetermining architectural solutions to a client’s brief prior to a thorough investigation of each project’s unique circumstances.

Our approach creates buildings and spaces that maintain a close relationship between the context of the project and the client’s requirements. Carmody Groarke undertakes process-led work of widely varying typologies in the UK and abroad for private, commercial and public sector clients.

In 2010 Studio East Dining won the globally prestigious Emerging Architecture Award by The Architectural Review. This year Carmody Groarke is the recipient of the RIBA Regional Award and the RIBA London Small Project Award, both for their Filling Station.

Cite this article: "Studio East Dining / Carmody Groarke," in ArchEyes, March 11, 2016, http://archeyes.com/studio-east-dining-carmody-groarke/.