Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects

The Passivhausanlage Apartments in St. Gallenkrich designed by D O R N E R \ M A T T Architects were built in the shadowy valley. The project is characterised by two-storey voids, measuring 2.5 x 2.5 metres to catch the light.

Passivhausanlage Apartments technical information

  • Architects : D O R N E R \ M A T T  Architects
  • Location : Silvrettastraße 7a, 6791 St.Gallenkirch, Austria
  • Typology : Residencial Projects /  Apartments
  • Project Completion : 2016
  • Site Area: 2.745 m2
  • Floor Area: 2.136 m2
  • Built-up area: 1.909 m2
  • Contributors:  Construction : Rhomberg Bau GmbH,L / Structural consultant: Mader Flatz / Project Manager: DI Isabelle Groll
  • Photography: © Courtesy of D O R N E R \ M A T T  Architects

The rooms of the apartments in the “magic cube“ overlap and interlock across the storeys around a central supply core. The high flexibility of the floor plans result from a modular development concept. No apartment is alike and, if in need, one can lend a room to another. It’s like playing with a Rubik’s cube – but the other way round.

– D O R N E R \ M A T T  Architects

Passivhausanlage Apartments Photographs

Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects

Passivhausanlage Apartments description by the Architects

In St.Gallenkirch, a village in Montafon/Vorarlberg, rural Austria, the settlements were build in the shadowy valley because the farmers needed the sunny, south-facing slopes for their cattle.

A strategy to save resources and cost effectiveness allow new ways to catch the lost light. In fact, nearly every apartment has a two-storey void, measuring 2.5 by 2.5 metres. They expand the apartment outwards and allow sun and nature to enter into the interior and expand a great view into the landscape.

“Habitation means to experience a state of protected weakness” according to Peter Sloterdijk. In this sense, a good home is the architectural equivalent of love – it allows you to be weak inside without therefore lapsing into an exaggerated pose“

The rooms of the apartments in the “magic cube“ overlap and interlock across the storeys around a central supply core. The high flexibility of the floor plans result from a modular development concept. No apartment is alike and, if in need, one can lend a room to another. It’s like playing with a Rubik’s cube – but the other way round. The goal ist not only the spatial purity but the greatest possible diversity.

Passivhausanlage Apartments Plans

Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T  Architects

Passivhausanlage Apartments Gallery

Cite this article: "Passivhausanlage Apartments / D O R N E R \ M A T T Architects," in ArchEyes, July 27, 2016, http://archeyes.com/passivhausanlage-st-gallenkrich-d-o-r-n-e-r-m-a-t-t-architects/.