St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson

© Markus Hauschild

The St. Sebastian church built in 1962 and deconsecrated in 2008 has been renovated by Architect duo Bolles + Wilson The elegant form of the elliptical nave now host a kindergarten framed and shielded by site perimeter housing (2nd construction phase).

St. Sebastian Kindergarten Renovation technical Information

  • Architect: Bolles + Wilson | Works of Bolles + Wilson
  • Location: Germany
  • Project Year : 2013
  • Typology : Educational / Kindergarten
  • Project architects: Anne Elshof, Christoph Lammers, Christoph Macholz
  • Construction supervision: Klaus Kuchenbuch
  • Structure : Ahw Ingenieure GmbH, Münster
  • Photographs : © Markus Hauschild, Photo existing © S. Ahlbrand-Dornseif + R.Wakonigg

The St. Sebastian church built in 1962 and deconsecrated in 2008 has been revitalized with the most lively and positive function, i.e. with children.

– Bolles + Wilson’s

St. Sebastian Kindergarten Renovation Photographs

St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson

© Markus Hauschild

St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson

© Markus Hauschild

St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson

© Markus Hauschild

St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson

© Markus Hauschild

St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson

© Markus Hauschild

St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson

© Markus Hauschild

A church becomes a kindergarten. Article by Bolles + Wilson 

Not heritage listed, already condemned, the St. Sebastian church built in 1962 and deconsecrated in 2008 has been revitalized with the most lively and positive function, i.e. with children.

The elegant elliptical form of the nave physically anchors its surrounding neighborhood. Two levels of kindergarten group rooms are housed within, the roofs of these become an all-weather play deck. Grass green impact-protection flooring and street lights give the play decks the ambience of an outdoor space.

A grid of 50 x 50 cm unglazed openings, the only originally glazed light source in the church, provide constant, natural ventilation. Cold in winter, comfortably temperate in summer, but always dry, this magical inside/outside space is flooded with light.

Adjacent to the kindergarten nave, a new street facing extension houses the main entrance, kitchen, offices, technical rooms and one multipurpose room. This is available for neighborhood events.

St. Sebastian Kindergarten Renovation Plans

St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson

St. Sebastian Kindergarten Renovation Gallery

Cite this article: "St. Sebastian Kindergarten Renovation / Bolles + Wilson," in ArchEyes, March 21, 2016, http://archeyes.com/kindergarten-renovation-sebastian-church-bolles-wilson/.