Bamboo Gateway / West-line-studio

The park gateway has been designed by West-line studio architects as a dense assembly of vertical lines. The gate is hidden in the Bamboo Sea and interacts with the particular weather conditions of the area (sun, thick fog, rain, wind, and snow) which make the architecture unstable and flexible.

Bamboo Gateway technical information

  • Architects : West-line-studio
  • Typology : Landscape Architecture / National Park Entrance + Tea Pavilion
  • Location: Chishui – Guizhou – China
  • Completion year:  September 2008
  • Building Area: 513.5 sqm
  • Landscape Area: 6125 sqm
  • Design Team:  Haobo Wei, Jingsong Xie 
  • Graphic : Martina Muratori
  • Photographs: © Jingsong Xie, © Martina Muratori, © Haobo Wei
  • Images: © Courtesy of West-line-studio

Bamboo Gateway Photographs

Bamboo Gateway / West-line-studio Bamboo Gateway / West-line-studio Bamboo Gateway / West-line-studio Bamboo Gateway / West-line-studio Bamboo Gateway / West-line-studio Bamboo Gateway / West-line-studio Bamboo Gateway / West-line-studio

Bamboo Gateway Description by the Architects

The Zhuhai National Park (赤水竹海国家森林公园) is located in the region of Chishui, in Guizhou province, in South-West China. The 10,000 hectares park is characterized by the unique presence of the so-called Bamboo Sea (竹海).

The park gateway has been designed by West-line studio architects as a dense assembly of vertical lines. The gate is hidden in the Bamboo Sea and interacts with the particular weather conditions of the area (sun, thick fog, rain, wind, and snow) which make the architecture unstable and flexible. The gate  aims to ‘activate’ the bamboo being at the same time hidden in the forest but also creating an iconic entrance to the park.

The support system is made of concrete with bamboo (10cm diameter – 11m length) hung on the roof. Even with the presence of the glass roof, which protects the bamboo from rain, architects had to deal with problems of  high humidity and fluctuations in temperature, which characterize the area of Chishui. Because of the presence of oil inside, a mixture of water and sugar, the bamboo has been steam-treated to take out the oil and avoid decay. Since the local equipment only allows the bamboo to be steamed to a maximum length of 6m, it must be divided into two parts, 5.5m each.

A water pond, built under the gate, helps create fog due to the differing temperatures, especially in the early morning and sunset or during winter and rainy days. When sun and fog happen at the same time the gate looks completely embedded into the Bamboo Sea. The architecture is based on a full understanding of the character of the Bamboo Sea and aims to play with weather elements.

Bamboo Gateway Plans

Bamboo Gateway / West-line-studio Bamboo Gateway / West-line-studio

Bamboo Gateway Gallery

About West-line studio

West-line Studio 西线工作室 is based in Guiyang, Guizhou province, in South-West China, and exclusively works in this region. The practice was founded more than 10 years ago and has always been researching and working on contemporary vernacular architecture around the Karst geomorphologic area and local subcultures’ diversity.

Cite this article: "Bamboo Gateway / West-line-studio," in ArchEyes, December 13, 2016, http://archeyes.com/bamboo-gateway-west-line-studio/.